Monetizacija IGTV-a

Bliži se dugo očekivana i najavljena monetizacija IGTV-a. Kako je Instagram zvanično saopštio 27. maja, početkom juna se očekuje početak testiranja ove mogućnosti kod jednog broja kreatora na teritoriji Amerike.

Ali prije nego što nastavim sa pričom želim da vam objasnim šta uopšte znači izraz „monetizacija IGTV-a “ i koja je njena uloga. Monetizacija IGTV-a se ogleda u tome da će od sada kreatori koji kreiraju video sadržaj za IGTV moći da ga monetizuju, odnosno naplate. Kao i na YouTube- u, koji ovu opciju ima već dugo i omogućava vlasnicima kanala da u svoje videe ubace reklame od kojih zarađuju (imate više o tome u ovom postu) , sada će ova mogućnost biti dostupna i kreatorima video sadržaja na Instagramovoj video platformi IGTV.

Ovaj potez smo donekle mogli predvidjeti jer je IGTV-ev glavni konkurent YouTube, i od kako postoji, Instagram se maksimalno trudi da influensere i kreatore video sadržaja prebaci kod sebe, ali mu to baš i nije pošlo za rukom. Međutim, para vrti tamo gdje burgija neće, tako da vjerujem da će ovaj Instagramom potez značajno doprineti povećanju popularnosti IGTV-a kod samih kreatora, ali i kod korisnika mreže koji će konzumirati ovaj sadržaj.

Kako će to izgledati? Na osnovu zvaničnih informacija koje su trenutno dostupne, svoj video sadržaj moći će da monetizuju biznis i kreator profili koji kreiraju autentičan sadžaj koji su sami kreirali ili imaju prava da koriste. Za početak će to biti 200 kreator profila na teritoriji Amerike koji će testirati efikasnost sadržaja kako bi Instagram mogao da procjeni eventualne izmjene i duopune u vidu opcije „preskoči olgas- skip ad“ i dr.

Izvor: Instagram.com

Kada korisnik klikne na IGTV prikaz na feed-u kako bi otvorio video, pojaviće se reklama koja je optimizovana za mobilne uređaje i može da traje do 15 sekundi.

Da bi mogao da koristi monetizaciju i pristupi alatu, kreator sadržaja mora da se pridržava Instagram pravila (Instagram Partner Monetization Policies i Instagram Content Monetization Policies).

Ono što sve kreatore sadržaja zanima jeste zarada, odnosno kolika će biti. Zvaničnog odgovora nema ali na osnovu informacija koje su izbile u javnost procjenjuje se da će udio vlasnika videa u zaradi biti 55%, što je isto kao i na YouTube-u. Isplate će bit jednom mjesečno počev od mjeseca jula. Biće omogućena dodatna analitika koja će jasno pokazivati iznose koje video zarađuje.

Za razliku od IGTV videa koji treba da bude duži od 1 minuta, za monetizaciju je uslov da video ne bude kraći od 2 minuta. Takođe, mora biti postavljen preview na feed-u.

Međutim, dolazimo do, za nas, velikog problema. A on se nalazi u uslovima koje video mora da ispuni da bi ušao u monetizaciju. Video mora biti na engleskom. Da, dobro ste pročitali, na engleskom. Nekima koji svojim profilima gađaju globalnu publiku i već objavljuju sadržaj na engleskom, to neće predstavljati problem. Ali za one koji isključivo targetiraju publiku na lokalnom jeziku, ovo praktično znači nemogućnost monetizacije. Iskreno, mislim da ovo neće ostati ovako, jednostavno nije realno. Ali je trenutno jedino zvanično potvrđeno. Nadam se, a vjerujem i svi vi, da će se ovo brzo promijeniti. Ostaje nam da čekamo i vidimo šta će biti, a prije svega kada će stići kod nas. Pratite Digitalnu krofnu kako biste bili u toku.

LIVE bedževi

S obzirom na to da je tokom COVID-19 situacije u februaru i martu znatno dominirao LIVE kao forma komunikacije i kreiranja zabave za sve u karantinu, povećavši broj gledanja LIVE-ova za čak 70%, Instagram je odlučio da omogući finansijsku podršku i onima koji preferiraju ovaj format.

Izvor: Instagram.com

Kako je veliki broj korisnika komentarima i srcima pružao podršku svojim omiljenim kreatorima, Instagram je odlučio da uvede LIVE bedževe koji će omogućiti gledaocima da tokom LIVE-a njihovom kupovinom doniraju novac kreatoru. Zapravo, svi oni koji kupe bedž svojom donacijom, imaće svoj komentar ili pitanje istaknuto tokom LIVE-a pa će kreator u znak zahvalnosti da pomene profil i odgovori na pitanje koje je dobio od njega. Ali ono što je najbitnije za vlasnika bedža jeste to da će njegovom kupovinom i isticanjem njegovog komentara dobiti na vidljivosti kod svih gledalaca tog LIVE-a što može rezultirati u povećanju reach-a pa i broja pratilaca. Takođe biće dostupne i još neke opcije kroz bedž ali o tome ćemo moći više a pričamo kada opcija bude dostupna i možemo da vidimo kako će sve to izgledati.

Kao i sve, ova opcija će prvo biti dostupna u Americi, Brazilu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Španiji i Meksiku. Međutim, postoji mogućnost ranijeg uvođenja i za neke veće profile iz ostalih država ukoliko pošalju Instagramu zahtjev za odobrenje LIVE bedža putem ove forme.