Kako sam došla do 10.000 pratilaca na Instagramu za samo 5 mjeseci?

Budi žena, kažu. Radi, ne ambiciozno. Planiraj porodicu, ali ne sada. Rađaj, ali radi do porođaja. Odmaraj od posla tokom porodiljskoj, ali izdrži neprespavane noći. Posveti se djetetu, nemoj da radiš…

Porodiljsko, period posvećen malom stvorenju koje je tek ugledalo svijet. Period kada se najmanje spava a lični kapaciteti prevazilaze. I zaista, nisam bila svjesna svojih mogućnosti i proširenih kapaciteta dok nisam postala majka. Period kada se sve mijenja, pa i način razmišljana o svim ključnim sferama života. To malo biće kao da probudi neku novu ličnost u tebi i da ti snagu ogromnih razmjera.

Upravo to se desilo meni. Odjednom sam shvatila da imam snage za sve, pa i da pored male bebe i posla koji me čeka, ostvarim svoju ličnu ambiciju koju sam godinama pothranjivala po malo i držala tu sa strane. Želju da svoju ljubav prema poslu i edukaciji pretočim u neku digitalnu formu koja bi mogla da pomogne mnogima koji se bore za svoje mjesto na Internetu. Umijesila sam krofnu. Kakvu? Digitalnu!

Digitalna krofna je mikroblog na Instagramu namjenjen svima koji žele da nauče svašta nešto o digitialnom marketingu kako bi unapredili svoj posao, usluge koje pružaju ili pak odlučili se da se time bave.

Zašto blog na Instagramu? Zašto ne veb sajt? Odgovor je sasvim logičan kada pogledate kako danas Internet zaista funkcioniše. Sve ide preko društvenih mreža! Ali sve! Distribucija informacija, vijesti, trendova, proizvoda, usluga… Sve se plasira na društvene mreže i dalje širi među korisnicima koji vrše selekciju i biraju trending teme. Zašto bih onda kreirala sadržaj za sajt, pa ga dalje dijelila na društvene mreže kada se je zapravo cjelokupna pažnja uprvo na njima. Moja željena publika je tu, na Instagramu, platformi koja mi omogućava da se izrazim kroz tekst, sliku i video, i dođem do onih kojima je sve to namjenjeno. Kada je zajednica postala dovoljno velika onda je uslijedio sajt kao sledeći korak.

Međutim, kako napraviti zajednicu realnih pratilaca koji su zaista tu zbog sadržaja a ne kao zalutali prolaznici? Nije lako, ali nije i nemoguće, samo zahtjeva jasno postavljene ciljeve, plan, strpljenje i upornost.

Prije svega bitan je sadržaj- sadržaj koji daje vrijednost! U ovom slučaju to su konkretni savjeti iz oblasti digitalnog marketinga, posebno Instagram savjeti, jer to je ono što korisnicima treba- da im neko pomogne i najprostijim jezikom objasni kako stavri funkcionišu. Mislim da je to najveći benefit „krofne“.

Ali da bi taj sadržaj bio vidljiv i obezbijedio dobar organski rast neophodno je da, pored kvaliteta, ispoštuje neka „instagram pravila“. Naime, Instagram je platforma koja ima mnogo više sadržaja nego korisnika, samim tim da bi ono što vi objavite bilo vidljivo mora biti u skladu sa Instagram algoritmom kako bi ga on dalje „pogurao“. Šta to znači? Onog dana kada je ukinut hronološki feed, Instagram je stvorio algoritam koji će preuzeti ulogu „prijatelja“ koji će vam preporučiti sadržaj odnosno, odlučivati šta će biti vidljivo na vašem Home feed-u. Kada obajvite nešto Instagram vas pusti da vidi kako će vaši pratioci reagovati pa u zavisnosti od toga odlučiće da li da ga prikaže većem broju korisnika ili da ostane na tome. A pratioci koji će ga vidjeti su oni sa kojima imate najviše interakcija. I tu dolazimo do najvećeg izazova sa kojim se suočavaju svi na Instagramu- kako povećati interakaciju (engagement) sa pratiocima kako bi što više njih imalo priliku da vidi vaše objave na Home feed-u. I ne samo objave, već i story kako bi se baš vaš kružić našao na početku liste kada neko otvori aplikaciju.

Kvalitetan sadržaj, jasan plan, svakodnevna aktivnost i strpljenje, su zapravo nabitniji za ostvarenje rezultata! Instagram želi da budete aktivni ali i da vaš sadržaj zadržava korisnike što duže na mreži. To ćete uspjeti ako su vaše objave vrijedne čitanja, ako podstiču čuvanje i dijeljenje, ako daju vrijednost.

Takođe, redovna komunikacija sa pratiocima kroz story korišćenjem stikera u vidu anketa i kvizova pojačava engagement i ojačava vaš odnos sa pratiocima. Bitno je da ih uključite u diskusiju kroz boks sa pitanjima i saslušate ih jer su upravo oni glavni izvor inspiracije za vaš budući sadržaj. Gradite zajednicu ali ne sa ciljem da jurite broj pratilaca, već da izgradite odnos sa onima koji vas već prate. Upravo tako sam došla do 10.000 pratilaca na Instagramu za samo 5 mjeseci.

U ovom blogu ću pisati o svojim iskustvim sa krofnom, za koja se nadam, da će vam mnogo koristiti. #statuned