Kako da se nađete na prvoj strani Google-a?

Da sam dobila 1€ svaki puta kada me neko pitao Kako da se nađete na prvoj strani Google-a…? 🙂

Da krenemo od početka. Prije svega, bitan je vaš veb sajt. Ukoliko nemate dobar sajt nema potrebe dalje da čitate ovaj tekst. Zašto to kažem? Zato što rasipamo novac bespotrebno jer vas Google neće voljeti. Kao prvo, sajt mora biti optimizovan za mobilne uređaje da bi vas Google uopšte uzeo u razmatranje. Sve veći broj pretraga na mobilnim uređajima doveo je do ubacivanja i ove stavke u algoritam koji je zadužen za pozicioniranje sajtova na prvoj strani rezultata pretrage.

O brzini da i ne govorim. Vrijeme koje je potrebno da se sajt u potpunosti učita, jedan je od najbitnijih faktora za rangiranje kod Google. Ono je bitno za autoritet i poziciju sajta kod pretraživača. Istraživanja pkazuju da sajtovi kojima je potrebno više od 2.5 sekunde da se prikažu gube skoro 50% posjeta.

Da bi korisnici došli na vaš sajt on mora biti i lak za korišćenje, i relevantan za ključne riječi koje se pretražuju, redovno ažuriran i tehnički dobro postavljan kako bi se brzo prikazivao.

Ukoliko imamo osnovne uslove za rad onda dolazimo do dileme- da li raditi PPC ili SEO? Ovo se najčešće postavlja kao pitanje a odgovor je- i jedno i drugo.

Za početak da pojasnim razliku između PPC i SEO. PPC je skraćenica od Pay Per Click i definiše se kao oglašavanje na pretraživačima kako biste bili pozicionirani na prvoj strani Google-a kao oglas. U ovom slučaju oglašivač plaća kada korisnik klikne na oglas. SEO je druga priča i podrazumijeva proces optimizacije veb sajta tako da se organski nađe na prvoj strani pretrage. On zahtjeva vrijeme, ozbiljan rad i resurse da bi rezultati bili vidljivi. Problem na našem tržištu, između ostalog, jeste i to nestrpljenje da se do rezultata dođe što prije. Ali to nije moguće. Na SEO-u treba raditi strateški i kontinuirano. Rad na optimizaciji sajta je obavezan, pogotovo ako je vaš sajt prodajno orijentisan i omogućava korisniku da izvrši neku akciju- kupi, rezerviše, klikne, nazove itd. Krajnji cilj jeste opstanak na prvoj strani i borba za poziciju sa konkurentima, konstantno.

Kako klijenti često nisu spremni odmah da ulože u SEO jer nemaju vremena ili jednostavno ne razumiju njegov značaj, druga alternativa je svakako PPC koji rezultate daje odmah. Pored toga, PPC je dobar i kada ste novi na tržištu, niste još izgradili brend i borite se za svoje mjesto pod suncem. Takođe, kada vam je u toku kampanja, da li praćena drugim marketing aktivnostima ili samo digitialom, PPC vam omogućava da postignete vidljivost na prvoj strani pretrage tokom trajanja kampanje, što najčešće naši klijenti sa ovih prostora i rade. Pored pozicioniranja na prvoj strani Google-a, ovakve kampanje su često praćene i GDN-om.

Zato, sredite sajt, napravite plan i proračun i jurite tu prvu stranu. Nemojte da dozvolite da vam konkurenti odvedu kupce koji sa namjerom dolaze na Google i traže rješenje za svoje probleme.