Da li uopšte da vas pitam koliko vremena u toku svog dana provedete na Internetu, ili prosto odmah da zaključim da danas svi „živimo online“? Počev od nekih jutarnjih rutina uz kafu- provjera mail-a, čitanje aktuelnih vijesti, puštanje omiljene YouTube plejliste i praćenje trendova u digitalnom svijetu, pa do raznih ličnih i poslovnih pretraga, stupili smo u direktan kontakt sa našim online „Velikim bratom“- Google-om.

Svjesni smo toga da se danas velika pažnja poklanja temi zaštite privatnosti i podataka internet korisnika. Sve veći broj različitih društvenih platformi omogućio nam je da smo non-stop online, u kontaktu sa dragim osobama, dijelim fotografije, video sadržaje, iskazujemo stav na razne teme, odnosno ostavljamo podatke.  Pretražujemo destinacije za odmor, kupujemo odjeću, ili čitamo tematske tekstove, sve to ostaje zabilježeno preko čuvanih cookies.

Google, kao danas najdominantniji pretraživač, pažljivo prati sve naše online aktivnosti, skuplja podatke i preko svojih partnerskih sajtova šalje martketinške poruke putem banera. Poznato kao Google Display Network (GDN), ovaj vid oglašavanja je danas sastavni dio svake kampanje poznatih svjetskih brendova, ali moram priznati i većine naših klijenata. Zašto? Zato što nam omogućava da korišćenjem prikupljenih podataka o online korisnicima, naš sadržaj (content) vide upravo oni kojima je on relevantan u trenutku kada im stvarno treba. Mi takvim oglasima direktno odgovaramo na nečiju potrebu. Moćno, zar ne?

Vjerovatno se pitate kako te podatke koristimo? Ne plašite se, niko nije vidjeo vaše neobjavljene slike sa ljetovanja ili sa momačke večeri vašeg druga. Targetiranje putem Google Ads-a je malo drugačije od onoga što zamišljate i moguće je raditi ga na više načina:

  1. Vebsajtovi- sve veći broj partnerskih sajtova koji prikazuju Google banere nam omogućava da preko njih dođemo do ciljne grupe, odnosno potrošača. Odabirom relevantnih sajtova na kojima će se prikazivati baneri povećavamo vjerovatnoću da ćemo dobiti klik.
  2. Sadržaj- svi sajtovi se mogu kategorizovati na osnovu sadržaja i tema koje obrađuju, samim tim targetiranjem na osnovu sadržaja Google nam omogućava da dođemo do ciljne grupe za koju je bitno da vidi naš baner. Prethodna analiza ključnih riječi omogućiće nam da na najbolji način postavimo kampanju i dobijemo bolje rezultate.
  3. Ljudi (ciljna grupa)- zbog njih smo tu, da dođemo do njih u trenutku kada su na internetu (a već smo zaključili da tamo žive). Za razliku od targetiranja preko ključnih riječi i tema, ovdje to radimo na osnovu interesovanja naše ciljne grupe. Svaki put kada odemo na neki sjat sa kojim je Google partner, preko čuvenih cookies dajemo podatke o sebi. Google ne ulazi toliko duboko u našu privatnost ali na osnovu naših čestih posjeta nekom sajtu bilježi da gajimo neka interesovanja za tu temu. Upravo taj podatak biće iskorišćen kada targetiramo na ovaj način. Zanimljivo, zar ne?

Google Display Advertising je tema na koju može toliko toga da se kaže  tako da ću ovu priliku iskoristiti samo da ukažem na koristi ovog vida oglašavanja koje ima za biznise ili pojedince koji imaju online

prodaju. Podatak na koji često naletim čitajući razne stručne tekstove kaže da prosječni kupac do šest puta posjeti sajt prije nego što realizuje kupovinu. Jedan njegov dolazak nam je dovoljan da dobijemo njegove podatke ukoliko smo prethodno na sajt postavili tag (piksel). Na taj način dalje možemo da ga „uhodimo“. Da, volim da koristim baš taj izraz jer upravo to Google meni radi svaki dan kada odem na YouTube ili bilo koji Google partnerski sajt. Baneri koji su namjenjeni upravo meni tu su da me podsjete na to da ne treba da propustim super ponudu, ili da akcija traje još samo 3 dana, ili da taj brend ima specijalnu ponudu za online kupovinu. Njihova svrha je upravo to, da budu malo dosadni ali da kupovina bude završena. Neću vam reći koliko sa takvih kupovina obavila. Ne znam da li da pripišem tome što sam žensko ili jednostavno tome da je kampanja bila uspješna. U svakom slučaju konverzija je realizovana, kompanija zadovoljna, kupac zadovoljan a mi marketari ponosni na još jednu uspješnu GDN kampanju.

Sledeći put razmislite zašto se baš vama prikazuje baner sa specijalnom ponudom za uklanjanje celulita ili sprečavanje opadanja kose. A možda je samo urađen loš targeting. Vi znate! 🙂